Sunday, February 3, 2013

Konosé bo Isla 2013-02: Standbeeld vroeger en nu



Dit is een oude foto. Het standbeeld staat nog steeds op dezelfde plaats.

Vraag: Waar staat het standbeeld?

Sluitingsdatum: zondag 3 maart 2013

Prijs: een cadeaubon van De Dames.  

Sponsor: ESCRIBA N.V.

(Het inzenden van het antwoord op de prijsvraag gebeurt via e-mail:

  prijsvraag">royevers@gmail.com


of door een reply op de door u ontvangen mail. De winnaar wordt door loting bepaald uit de goede inzendingen.)



Konosé bo Isla 2013-01: antwoord

Antwoord: Baster

Er zijn 12 inzendingen, waarvan 4 goed.

Niels Augusta
Max Martina
Terry Mijnster
Glyraine Celestina
Nancy van Heck
D.H. van de Weerd
Will Langenberg
E. Leito
Arelis Hurtado
Regina van der Biest
Julius Margaretha
Frans Kapteijns


De winnaar is E. Leito

Iedereen bedankt voor het meedoen.

Gewetensvol

De economie gaat slecht. De werkmieren klagen steen en been. De bouwsector ligt op zijn gat. Er worden geen nesten gebouwd. Waar er toch een nest gebouwd wordt, doet de familie dat zelf samen. Het grote trommelfeest komt eraan en daarna het grote verkleedfeest, dat moet een beetje soulaas bieden. Brood en spelen voor het volk. Wat brood? Want terwijl de Koning en zijn takenministers zich de hersens suf piekeren en de nieuwsschrijvende chuchubi’s met een grijns afwachten wie als eerste zijn nek breekt over de problemen, ja, onderwijl zit Nanzi op de stoep voor zijn voordeur met een knorrende maag voor zich uit te staren.
   “En Nanzi?” vraagt Shi Maria, “Heb je al iets bedacht?”
   Iets bedacht, denkt Nanzi bij zichzelf. Als ik iets bedacht had, dan zat ik niet hier met een lege maag voor mij uit te staren, dan lag ik heerlijk met een volle buik te snurken onder die tamarindeboom daar, wat denkt Shi Maria nou wel?
   “Als ik iets bedacht ...,” hij blijft plotseling stil, hij heeft zich bijna versproken. “Nee, wat valt er nog te bedenken? Ik heb alles al geprobeerd. Ik heb ... “
   “Hou je mond, Nanzi,” valt Shi Maria hem hysterisch in de rede. “Jij hebt niets geprobeerd. Je zit al de hele ochtend hier op de stoep voor je uit te staren. Er gaat niets van je uit. Ik moet hier voor het eten zorgen, ik moet koken, ik moet de was doen, ik moet het nest schoon houden. Als de kinderen poepen moet ik dat opruimen. De slavernij is honderdvijftig jaar geleden afgeschaft, maar niet in dit nest. Kijk maar naar Kompa Sese, hij is een voorbeeldige huisvader. Hij zorgt goed voor zijn gezin ... “
   “Basta!” schreeuwt Nanzi boos. Als er iets is waar hij een gruwelijke hekel aan heeft, dan is dat wel door zijn vrouw met een andere man vergeleken te worden. “Ik zorg ook voor mijn gezin. Hoe kom je anders aan al die kinderen? Kompa Sese heeft maar één kind, je moet hem niet met mij vergelijken.”
   “Ja, ja, van je hupsakee en hachikidee, en dat ook nog op een lege maag. Breek mij de bek niet open. Wie kinderen maakt, moet ze ook te eten geven. Kom op.” Shi Maria gaat naar de keuken en komt terug met een funchistok in haar hand. Nanzi springt overeind.
   “Wacht, wacht, ik ga al. Ik ga kijken wat ik kan vinden. Pegasaya, kom mee.”
   Pegasaya klampt zich vast aan de broek van zijn vader en samen gaan zij op stap. Zij lopen het bos in. Overal staan de dieren in groepjes de huidige situatie te bespreken. “De pensioenleeftijd wordt verhoogd,” zegt het schildpad. “Daar heb ik geen last van,” antwoordt de eendagsvlieg. “De belastingen op luxeartikelen worden schromelijk verhoogd,” zegt de sierparkiet. “Zal mij worst wezen, ik verkoop geen luxeartikel,” antwoordt de strontvlieg.
   Nanzi loopt door en zij komen aan bij de koninklijke weiden waar de koninklijke koeien grazen. Hij kijkt rond. “Ik heb een plan, wij komen vannacht terug,” zegt hij spontaan.
   Diezelfde nacht komen zij terug. Nanzi had overdag gezien waar de soldaten wacht hielden. Hij maakt een gat in de heg waar de soldaten hem niet kunnen horen. Het is ook pikkedonker, dus zij kunnen hem ook niet zien. Op de tast kiest hij een grote koe uit en stopt die in een zak.  Met de zak op zijn rug loopt hij naar huis. De volgende dag is het feest bij Nanzi thuis.
   Het ging zo makkelijk, dus de volgende nacht gaan zij weer met hun tweeën naar de wei. Zij kruipen door het gat en Nanzi vindt weer een grote koe. Maar eerder die dag had de Koning de diefstal gemerkt en de grote Cha Tiger ingehuurd om verkleed als koe in de wei te gaan liggen.
   Onderweg naar huis wordt het warm in de zak en Cha Tiger begint te zweten. Een druppel zweet valt op het gezicht van Nanzi en hij ruikt meteen wie in de zak zit.
   “Pegasaya,” roept Nanzi, “Kom hier, snel, je vader is moe, neem de zak van mij over.” Hij geeft de zak haastig aan Pegasaya en zet hem op een lopen.                 

De mysterieuze hotspot

“Bedoelt u de mysterieuze hutspot? “ vraagt Google spottend. Nee! Ik bedoel wat ik zeg. Als ik A zeg, dan bedoel ik de eerste letter van het alfabet en niet de tweede, anders had ik B gezegd, zo ben ik wel.
   Wat is een hotspot? Dat is een plek waar wij gratis waifai krijgen en de Nederlanders gratis wiefie. Het maakt niet uit, als het maar gratis is.
   Wat is Wi-Fi? Nou ja, kijk, dat is zoiets als een draadloze internetverbinding. Wi-Fi staat voor wireless fidelity. Dat wireless is nog te begrijpen, want je hebt geen kabels nodig, maar die fidelity slaat natuurlijk nergens op. De naam is een beetje afgekeken van hi-fi, wat staat voor high fidelity. Uit de tijd toen wij nog naar de krakende singles van de Beatles luisterden. Wat de Beatles, Estrellas del Caribe, E Djaka. Toen werd er nog muziek gemaakt, wat je nu op radio hoort, heeft weinig met muziek te maken. Ik dwaal af.
   Ik had het dus over hotspots en draadloos internet. Wat is internet? Schei uit! Ga vissen. Leg de krant maar neer. Nu ben ik de draad kwijt. O ja, ik wilde het hebben over de tablets. Zoals u weet, zijn er verschillende soorten tablets op de markt, Zij komen in alle geuren en kleuren. De populairste zijn de tablets van Apple en van Samsung. Misschien hebt u zelf wel zo’n ding om mee te pronken. Gelijk hebt u, want zij zijn niet goedkoop. Als u zo’n ding hebt, dan weet u dat alles om apps draait. Alweer zo’n woord waarvan niemand precies weet wat het betekent. Het woord app staat voor application. Een application, applicatie in het Nederlands, is een programma dat iets voor je doet: muziek afspelen, een video draaien, foto’s bewaren, enzovoort. Op uw computer staan ook programma’s die dat soort dingen voor u doen, maar daar doen wij niet gewichtig over.
   Okay., dus apps zijn onmisbaar op de tablets. Als u zo’n ding niet hebt, dan moet u mij maar op mijn woord geloven. Nu doet zich het volgende geval voor. Als je op de Samsung een app wilt downloaden, dan geeft dat ding een foutmelding. Met andere woorden, wij kunnen geen apps meer downloaden op Samsung apparaten en dat is zwaar balen.  Dit probleem is ergens eind november, begin december van het afgelopen jaar begonnen. Een tablet zonder apps is even erg als een café zonder bier. Een chinees zonder chow mein. Netto bar zonder groene rum.
   Hoe heb ik het probleem ontdekt?. Een app op mijn tablet functioneerde naar mijn smaak niet goed. Ik heb hem gedeletet om opnieuw te installeren. Maar toen ik de nieuwe app wilde downloaden, kreeg ik een foutmelding. Ik dacht slim te zijn en heb de tablet gereset. Ik heb het geweten, ik was alles kwijt en het downloaden lukte nog steeds niet.
   Ik ben toen op het internet gaan kijken of nog meer mensen het probleem hadden. En ja hoor, gedeelde leed is halve leed. Het schijnt dat Google Curaçao geblokkeerd heeft voor het downloaden van apps. Zouden zij van de staatsgreep gehoord hebben? Maar dat is toch allang achter de rug?     
   Wat heeft dat met hotspots te maken? Daar kom ik nu op. Niet iedereen is geblokkeerd. Als bezitter van een tablet, weet je alle hotspots op Curaçao te vinden. Ik zat dus in McCafé met gratis wi-fi die niet werkte. Mijn tablet zag een ander netwerk en ik dacht, laat mij dat proberen. Dat deed ik en het lukte, ik kreeg verbinding. En nu komt het, ik probeerde apps te downloaden en tot mijn grote verbazing lukte dat ook. Het netwerk waarmee ik verbonden was, was een zogenaamde mobiele hotspot. Ik zat dus op het netwerk van iemand die ook in McCafé was met een open mobiele hotspot op zijn telefoon. Jammer genoeg realiseerde ik mij te laat dat ik die persoon moest traceren. Dus wil de weldoener met de mysterieuze hotspot zich melden?